Louwman Museum

De auto is een van de belangrijkste uitvindingen van de negentiende en twintigste eeuw. Met een bijzondere collectie wil het Louwman Museum een helder en boeiend tijdsbeeld schetsen. Zonder twijfel heeft de automobiel onze wereld ingrijpend veranderd. Daarom ontstond al in 1934 binnen de familie Louwman het idee om de hoogtepunten uit de autogeschiedenis te bewaren voor de volgende generaties. Sindsdien is de verzameling in fasen uitgebreid en verfijnd, en inmiddels staat de teller op ruim 275 antieke en klassieke automobielen.
Het Louwman Museum werd in 2010 geopend. Een compleet overzicht is onmogelijk, daarvoor heeft de industrie te veel voortgebracht. Maar met gevoel voor historische waarden beschikt het museum over een interessante en evenwichtige afspiegeling van wat de automobielindustrie sinds 1887 heeft voortgebracht.

Louwman Museum
Louwman Museum

Indrukwekkende collectie

In ’s werelds oudste privécollectie automobielen zijn alle relevante tijdsperioden in de geschiedenis van de auto vertegenwoordigd. Antieke exemplaren uit de begintijd tot en met 1904, de Edwardians (tot en met 1918), wagens uit de zogenoemde Vintage-periode (tot en met 1930) en uit de Post Vintage-periode (tot en met 1946) én de naoorlogse klassiekers. Behalve Ferrari’s, Maserati’s, Alfa Romeo’s, Bugatti’s en andere beroemde sport- en racewagens, omvat de collectie ook een van de oudste automobielen ter wereld (1887), de enige overgebleven Eysink uit 1912, een groot aantal exemplaren van het Nederlandse merk Spyker (1904-1924) en een prototype DAF 600 uit 1957. En: auto’s van onder anderen Elvis Presley, James Bond en Winston Churchill.

Bekijk de autocollectie

Duurzaam gebouw

Het museumgebouw werd door de Amerikaanse architect Michael Graves ontworpen. Hij zorgde ervoor dat het museum goed past in zijn omgeving – in zowel architectonische als historische zin. Het gebouw verwijst qua typologie naar het oorspronkelijke en inmiddels afgebroken landhuis Reigersbergen. Bij het ontwerp was een zo duurzaam mogelijk museum het uitgangspunt. Zo wordt de energie voor de verlichting grotendeels opgewekt door ruim 1000 zonnepanelen op het dak.
De landschapsarchitect Lodewijk Baljon heeft de omgeving van het museum landschappelijk ingekleed: passend bij het landgoedkarakter en met behoud van de ecologische kwaliteiten.

Bezoek Louwman Museum
Louwman Museum

Adres

Leidsestraatweg 57, Den Haag

Routebeschrijving

“De meest populaire klassieker in ons Museum is - by far - de Aston Martin van James Bond”

— Ronald Kooyman, General manager Louwman Museum

Het Louwman Museum herbergt ‘s werelds oudste privé-collectie auto’s. 10.000 vierkante meter expositieruimte, meer dan 230 auto’s, de oudste uit 1887.

Vacatures

Het Louwman Museum herbergt ‘s werelds oudste privé-collectie auto’s. 10.000 vierkante meter expositieruimte, meer dan 230 auto’s, de oudste uit 1887.

Vacatures