Terug naar nieuws overzicht

Eco-Runner Team Delft ontvangt Missie H2 Gouden Waterstofmedaille

Missie H2 Gouden Waterstofmedaille als oeuvreprijs bij aanvang nieuwe wereldrecordpoging

  • Bij aanvang van een nieuwe wereldrecordpoging langeafstandrijden op waterstof op de openbare weg ontvangt Eco-Runner Team Delft een oeuvreprijs met de Missie H2 Waterstofmedaille.
  • Het team krijgt deze onderscheiding voor hun jarenlange, waardevolle bijdragen aan het zuiniger en schoner maken van voertuigtechnologie.
  • Xiao Scherpbier, teammanager van het Eco-Runner Team Delft, nam als vertegenwoordiger van alle voorafgaande (en komende) generaties van het Eco-Runner Team Delft de medaille in ontvangst.

In Leeuwarden klonk maandag het startschot voor de nieuwe wereldrecordpoging van het Eco-Runner Team Delft. Het team probeert 2.056 kilometer af te leggen op 1,5 kg waterstof zonder bij te tanken. Het team rijdt ongeveer tien keer de route van de Elfstedentocht. De studenten hebben een compleet nieuw waterstof-elektrisch voertuig ontwikkeld dat door het RDW is goedgekeurd en voorzien van een Nederlands kenteken. Toyota Nederland is als sponsor verbonden aan dit project en begeleidt de recordpoging met een waterstof-elektrische Toyota Mirai.

Erwin Jongh (Toyota Nederland) reikte op 17 juni namens Missie H2 de Gouden Waterstofmedaille uit aan het Eco-Runner Team Delft. Het doel van Missie H2 – waarvan Toyota Nederland deel uitmaakt – is om partijen rondom de energietransitie te inspireren, verbinden en stimuleren om Nederland in 2030 en daarna als Waterstofland te vestigen. Om deze toppositie te bereiken, zijn koplopers nodig die vooroplopen in de waterstofversnelling en zo het verschil maken in de energietransitie. Daarom reikt Missie H2 Gouden Waterstofmedailles uit aan dergelijke koplopers.

Twintig jaar baanbrekend
Het Eco-Runner Team Delft ontstond in 2005. Een jaar later deed de eerste Eco-Runnerauto mee aan de Shell Eco Marathon, toen nog met een extreem zuinige benzinemotor, want energie-efficiëntie is vanaf de start het leidende principe van dit innovatieve sportteam. Dankzij voortdurende innovatie kwam het team al in 2007 met de eerste Eco-Runner op waterstof. In 2023 probeerde het team het wereldrecord van Toyota te verbreken door meer dan 1.300 kilometer af te leggen met één volle tank waterstof. Zij reden maar liefst 2.488 kilometer op slechts 0,95 kg waterstof. Dit jaar proberen ze dit met een straatlegale versie op de openbare weg te bereiken.

Op zoek naar maximale efficiency van waterstof in complexe energietransitie
In de complexe puzzel naar emissievrije mobiliteit ziet het Eco-Runner Team Delft waterstof als het cruciale puzzelstuk. Met het ontwikkelen van nieuwe auto’s, het testen ervan onder uitdagende omstandigheden en een uitgekiende communicatiestrategie zet een jaarlijks nieuw team van briljante studenten telkens stappen verder in de mobiliteitstransitie. Ook laat het team zien hoe efficiënt er vandaag al gereden kan worden met waterstof. En hoeveel efficiënter dit in de toekomst nog kan. Met deze prestaties en de daarmee gegenereerde wetenschappelijke, industriële en maatschappelijke aandacht tonen de Eco-Runner Teams al decennia aan waarom waterstofmobiliteit niet alleen zinvol is, maar ook hoeveel potentie er in dit transitiedomein nog te behalen is.

Jury spreekt over oeuvreprijs
Missie H2 is erg onder de indruk van deze jonge en enthousiaste waterstofambassadeurs. Het is geen toeval dat Missie H2-partners zoals Toyota, Shell, Vopak en Gasunie al jarenlang trouw supporter zijn van het team. De waterstofketen kan immers niet zonder de innovatiekracht van deze jonge en ambitieuze academici. De Gouden Waterstofmedaille is uitgereikt aan Xiaodong Scherpbier, teammanager 2024. De jury beschouwt Xiaodong daarbij als vertegenwoordiger van alle voorafgaande (en komende) generaties van het Eco-Runner Team Delft. In die zin geldt deze medaille dus terecht als een oeuvreprijs.