Terug naar nieuws overzicht

Eigen auto uit de gratie: dit is in Haarlem het beste alternatief

Het bezitten van een eigen auto wordt voor veel Haarlemmers steeds minder interessant en te duur. Door de toename van thuiswerken, worden er veel minder kilometers gereden en een stilstaande auto is natuurlijk zonde van het geld.

Als je weet dat een auto voor 95% stilstaat, kun je wel uittekenen hoe dat is voor een tweede auto. Het is dan ook niet zo vreemd dat steeds meer bewoners overwegen in ieder geval díe van de hand te doen.

Toch blijft de behoefte bestaan om gebruik te kunnen maken van een eigen auto op de momenten dat dit wel nodig is. En daar is nu een ideale oplossing voor. Amigo Mobility – het nieuwe startup autodeelconcept van de bijna 100-jarige Louwman Group – is vanaf nu beschikbaar in Haarlem. Daarmee ben je verzekerd van een schone en veilige auto waarin je kunt rijden wanneer jij dat wil.

Via de app van Amigo kun je op een heel eenvoudige manier gebruikmaken van de auto, die je deelt met vrienden, buren of andere mensen die je vertrouwt. Want dat is het leuke aan Amigo: er rijden alleen mensen in de auto waar je een goed gevoel bij hebt.

Volledige controle

Het autodeelconcept van Amigo richt zich namelijk op autodelen met uitsluitend bekenden. “We zijn Amigo gestart, omdat we geloven in de kracht van een gesloten community”, zegt Michael van Doremalen, verantwoordelijk voor de introductie van Amigo. “Door te delen met bekenden los je de grootste onzekerheden waar het gaat om autodelen op. Als hoofdhuurder heb je de volledige controle en verantwoordelijkheid voor je eigen hybride Amigo leaseauto. Je bepaalt zelf wie er in de auto mogen rijden én wanneer. En voor de hoofdhuurder geldt: hoe meer je deelt, hoe voordeliger je rijdt. Per gereserveerd uur ontvang je namelijk een bedrag retour, waarmee je het vaste maandbedrag kunt reduceren. Je krijgt een tankpas en verzekering, onderhoud, APK en pechhulp zijn geregeld. Je wordt van A tot Z ontzorgd op het gebied van je deelauto.”

Uit data die Amigo heeft verzameld, blijkt dat Haarlem de beste stad is om dit bijzondere autodeelproject op te starten. De gemeente heeft een duidelijk autodeelbeleid en stimuleert minder autokilometers om zodoende de stad bereikbaar, schoon en aantrekkelijk te houden.

Haarlem is daarbij na Den Haag en Leiden het dichtstbevolkt. In dichtbevolkte steden zijn niet alleen de parkeerdruk en CO2-uitstoot hoog, er is ook meer behoefte aan duurzame mobiliteitsoplossingen.

Ideale oplossing

Daar komt nog eens bij dat het betaald parkeren in Haarlem wordt uitgebreid en het aantal parkeervergunningen beperkt is. Zeker voor bewoners met twee auto’s kan dat tot problemen gaan leiden.

Er is over het algemeen – en zeker in Haarlem – een groeiende groep mensen dat een eigen auto te duur vindt, of op zoek is naar een (duurzaam) alternatief voor private lease of publieke deelconcepten. Autodelen vormt dan een ideale oplossing omdat het autobezit terugdringt, maar mensen wel de mobiliteit biedt op de momenten wanneer ze dat willen. En Amigo geeft op unieke wijze invulling aan het concept autodelen. In eerste instantie wordt de Toyota Yaris Hybrid – onlangs nog bekroond als zuinigste kleine auto – aangeboden, maar andere modellen volgen.

“Als gebruiker zie je gemakkelijk wanneer de auto beschikbaar is dankzij de app”, zegt Van Doremalen. “En je kunt heel eenvoudig een auto reserveren. Omdat de auto uitsluitend gedeeld wordt met bekenden, is de kans groter dat de auto schoon, veilig en volgetankt weer terugkomt na het delen. Bijkomend voordeel: hoe meer er wordt gedeeld, hoe voordeliger het wordt.”