Vrijdag 21 oktober, 2022
Afgelopen vrijdag, 21 oktober, was de Van Nelle Fabriek in Rotterdam het toneel van de Rotterdam School of Management Leadership Summit. Deze twaalfde editie van dit evenement stond in het teken van leiderschap in allerlei vormen en maten. Niemand minder dan Jan-Chris Koenders was aanwezig als keynote speaker. In zijn rol als Managing Director van Toyota Lexus Nederland vertelde hij een boeiend verhaal, met een publiek van honderden aandachtige luisteraars.
Het verhaal stond in het teken van “Entfremdung”, ontvreemding. Langzaam maar zeker zijn we het contact met de klant, of met het product wat je aan het maken bent, verloren. De presentatie werd pakkend geopend met behulp van Karl Marx. Het beeld van de Duitse filosoof die begin 20ste eeuw die de term Entfremdung introduceerde, greep gelijk de aandacht van het publiek in de zaal. Jan-Chris: “Het hele interessante is dat ze bij Toyota heel erg bezig zijn om die afstand weer klein te maken en om technologie in te zetten om mensen te helpen, in plaats van ze te vervangen. Dat was eigenlijk de kern van het verhaal.”
Jan-Chris ondersteunde dit verhaal met een voorbeeld uit de praktijk. Verkopers van Toyota worden gestimuleerd om binnen zeven minuten te reageren op aanvragen van (potentiële) klanten. Verkopers worden zo geholpen hun baan nog beter te doen en worden nog meer betrokken in het gehele proces. Samen met de klant.
Dit vertaalt zich ook uit in leiderschap. Zo vertelt Jan-Chris over het bezoek aan een monnik in Japan, die liet zien hoe belangrijk het is om af en toe “gewoon eens jezelf te zijn”: “Dat is belangrijk om respect te tonen voor mensen in je team. Alleen maar zo kun je respect naar elkaar hebben, en dat is het belangrijkste goed voor een prettige sfeer in het bedrijf én goede omgang met technologie.”
Naast Jan-Chris Koenders kwam onder andere Marguerite Soeteman-Reijnen, Chairman Executive Board van Aon, aan bod met een presentatie over de kwaliteiten van een moderne leider. Ook Margriet Vonno, Inspector bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken was aanwezig. Zij vertelde waarom ‘being imperfectly perfect’ belangrijk is voor een leider, en de ontwikkeling die je doormaakt.
Het verhaal maakt zeker indruk, zo blijkt uit diverse reacties uit het publiek: “De koppeling tussen Entfremdung en de technologische revolutie is erg treffend. Dat dat een ‘disconnect’ geeft, en hoe dat opgepakt wordt in het bedrijfsleven is erg interessant.” Een andere persoon vond het inspirerend: “Erg belangrijk om te zien hoe de persoonlijke touch wordt toegevoegd in de automotive sector. Ik denk dat dat bij velen van belang is bij aanschaf van een nieuwe auto.”
Foto door Nico Alsemgeest